Valkhof museum

Portret en Architectuur

Niet de museumcollecties staan centraal bij deze workshop, maar het strakke moderne gebouw van Ben van Berkel waarin het museum is gehuisvest.

Fotograaf Niek Michel start de workshop met het bespreken van voorbeeldfoto’s: wat vind je er mooi of lelijk aan. Daarna gaan de leerlingen door het oog van de camera de architectuur van het museum bekijken en elkaar in deze omgeving portretteren. Door de actieve begeleiding van de fotograaf worden de leerlingen gestimuleerd om op een andere manier naar hun omgeving te kijken en na te denken over fotografische begrippen als standpunt, kader en compositie. De workshop wordt afgesloten met een bespreking van de gemaakte foto’s.

Duur:    1,5 uur
Kosten:   € 225,-, (tot 26 leerlingen) excl. museumticket
Doelgroep: primair onderwijs, voortgezet onderwijs,

Hoe echt is een foto?

Fotografie bestaat pas (al) 150 jaar maar toch kunnen wij foto’s maken van een verder verleden. Geen foto’s die “echt” zijn maar foto’s die een verbeelding zijn van de geschiedenis. Met (echte) oude spullen en erfgoed, boeken en andere materialen gaan we een stilleven maken.

De foto die we ervan maken is het kunstwerk. Maar eerst gaan we kijken naar stillevens van vroeger en nu. Wat is een stilleven eigenlijk? En hoe maak je dat…..

Les is uit te breiden met info over compositie en Gulden snede.

Duur: 1,5 uur (groeps grote per klas)
Kosten: euro 225,00 euro (per klas)

Kleine mensen in het museum

In deze workshop maken leerlingen kennis met geënsceneerde fotografie en dichtbij fotografie. Ze leren na te denken oven standpunt, kader en licht, en belangrijk! Goed scherpstellen. Aan de hand van voorbeeld foto’s ga jezelf een geënsceneerd verhaal creëren . Je gaat foto’s maken met kleine mensen in het museum. Na het terugkijken en bespreken krijg je al het werk opgestuurd.

Duur: 1,5 uur
Kosten: euro 225,00 euro (tot 26 leerlingen) excl. Museumticket
Doelgroep: bovenbouw PO VO en volwassenen (prijs op aanvraag)